Darmowy​ ​Program​ ​PIT​ ​dostarcza​ ​Instytut​ ​Wsparcia Organizacji​ ​Pozarządowych​ ​w​ ​ramach​ ​projektu​ ​PITax.pl​ ​dla​ ​OPP.

KRS

Oddział Zachodniopomorski

Wykład, degustacja i spotkanie z Billem Clintonem w szkole gotowania

17.04.2012, Zadbaj o Zdrowie z ChSCh

13 kwietnia odbyło się kolejne spotkanie z cyklu Szkoła Zdrowego Gotowania zorganizowane przez filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) w Szczecinku. Można było na nim wysłuchać wykładu na temat znaczenia zbóż w odżywianiu, skosztować smacznych i zdrowych potraw oraz przekonać się, jak zmiana stylu życia pomogła byłemu prezydentowi Stanów Zjednoczonych.     

Wykład pt. Największy skandal zbożowy ujawnił wiele niezwykłych faktów dotyczących różnicy pomiędzy białą a razową mąką.  

– Jedząc produkty ze zbóż rafinowanych, ograbiamy się z 80% witaminy B1, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – mówi Piotr Samulak, prelegent.  – Ponadto pozbawiamy się wielu innych cennych witamin i minerałów.

Zaciekawienie wzbudził też zaprezentowany wywiad z Billem Clintonem, który został weganem. Do tej decyzji skłoniły go poważne kłopoty zdrowotne. Pomimo licznych zabiegów medycznych, w tym operacji wszczepienia by-passów, borykał się on ze skutkami zaawansowanej choroby wieńcowej. Znaczącą poprawę przyniosła dopiero zmiana sposobu odżywiania. Oprócz zaniku złogów miażdżycowych nowa dieta pozwoliła mu też schudnąć – obecnie waży tyle, ile w czasach szkoły średniej.

Na spotkaniu wolontariusze przedstawili sposób przyrządzenia oraz przeprowadzili degustację past i pasztetów przyrządzonych z fasoli, soczewicy, cieciorki i grochu.

– Wśród uczestników były między innymi trzy starsze panie, wegetarianki – mówi Piotr Samulak. – Chwaliły nasz program i podobnie jak inni uczestnicy wysoko oceniały jego poziom merytoryczny. Już planujemy kolejne podobne spotkanie.

Czytaj więcej o projekcie Zadbaj o Zdrowie z ChSCh./

(aw)

Pomóż nam

Kontakt

Chrześcijańska Służba Charytatywna
Oddział Zachodniopomorski
ul. Mariacka 4
70-547 Szczecin

Nr konta bankowego:
23 2030 0045 1110 0000 0270 6670

Tel.: (+48) 22 34 99 935
E-mail:

Zgłoś uwagę do strony

Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij